Houdingsproblemen (Scoliose)
Scoliose is een zijwaartse kromming (een bocht in de vorm van een S of een C) van de wervelkolom en komt voor op alle leeftijden. Kinderen met scoliose hebben meestal weinig klachten. Toch is behandeling belangrijk om problemen op latere leeftijd te voorkomen. Hoe eerder een scoliose wordt ontdekt, hoe beter die kan worden behandeld. Bij kinderen met een lichte vorm van scoliose (onder de 20 graden) bestaat de behandeling uit oefeningen om de spieren sterker te maken, de rug soepel te houden en de houding te verbeteren. Is de scoliose ernstiger (20-40 graden), dan wordt soms ook een brace aangemeten. Vaak moet het kind de brace dragen totdat het lichaam is uitgegroeid. Als kinderfysiotherapeut kan ik kinderen en ouders in elk proces met betrekking tot houdingsproblemen begeleiden.
Contact
Bij alle vestigingen is voldoende parkeergelegenheid aanwezig.
Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen of direct uw vraag stellen via onderstaand contactformulier:
Welkom
Welkom op de site van Fysiotherapie voor Kinderen, een gespecialiseerde praktijk voor baby- en kinderfysiotherapie van Karin de Bruijn, werkzaam in de gemeenten Gemert-Bakel, Boekel, Laarbeek en omstreken.
De praktijk
Fysiotherapie voor Kinderen is sinds 1990 gevestigd in de gemeente Gemert-Bakel en heeft een dependance in Boekel.
In de praktijk, die helemaal ingericht is voor kinderen, worden kinderen van 0 tot 18 jaar behandeld, die problemen hebben met hun (senso-) motorische ontwikkeling, die sport gerelateerde klachten of houdingsproblematiek hebben.
Vaak zal er gericht naar de praktijk worden verwezen door artsen, specialisten of consultatiebureau. De praktijk is daarnaast ook direct toegankelijk, dus zonder verwijzing. Behandeling aan huis is, na overleg en indien noodzakelijk, mogelijk.
Als extra expertise gewenst is en samenwerking nog meer optimale zorg biedt, zal (altijd met uw toestemming) overleg met arts, school of sportclub plaats vinden.
Missie en visie
Het streven is om binnen mijn kinderfysiotherapie praktijk een hoogwaardige kwalitatieve zorg aan kinderen te geven met een optimale tevredenheid onder kinderen en hun ouders. Dit wil ik bereiken door professionaliteit, samenwerking en een open communicatie. Door een positieve benadering van het kind in een uitdagende en stimulerende omgeving wil ik plezier in bewegen en spelenderwijs leren centraal laten staan in de behandeling.
Uw Fysiotherapeut
Mijn naam is Karin de Bruijn, ik ben geboren in Beek en Donk en woon al ruim 25 jaar in Gemert. Ik ben de trotse moeder van 3 kinderen en twee kleinkinderen. In 1987 haalde ik mijn diploma aan de basisopleiding fysiotherapie in Utrecht. Meteen hierna heb ik een post-HBO cursus sportfysiotherapie gevolgd en ben ik gaan werken op diverse locaties in de regio Utrecht, waar ik voor het eerst in aanraking kwam met de behandeling van kinderen. Dit vond ik zo boeiend en uitdagend, waarna ik besloot mij zelf verder te gaan specialiseren in de behandeling van kinderen, door het volgen van allerlei cursussen.
In 1990 ben ik begonnen met werken in de toenmalige praktijk ‘Sensomotoriek voor kinderen’ in Gemert, welke ik in 1992 heb overgenomen. In 1994 is de praktijk verhuisd naar de huidige locatie in Gemert. In 2010 heb ik een dependance in Beek en Donk en in 2017 een dependance in Boekel geopend.
Van 1996 tot 1999 volgde ik de allereerste opleiding tot kinderfysiotherapeut aan de Avans Hogeschool in Breda. In die zelfde periode heb ik ook de cursus Sensorische/ Sensomotorische Integratie gevolgd. Nadien ben ik jaarlijks diverse scholingen blijven volgen op het gebied van kinderen, waaronder bijvoorbeeld de ASM-cursus (Athletic Skills Model), welke het belang benadrukt van een breed motorische ontwikkeling.
Het leuke van mijn werk is de dynamiek, echtheid en originaliteit van kinderen. Het is een uitdaging om bij elk kind weer een ingang te vinden om de ontwikkeling zo optimaal mogelijk te stimuleren. Alles gebeurt in samenspraak met ouders en anderen uit de directe omgeving van het kind.
Naast mijn werk ben ik altijd een actief sporter geweest. Ik ben jaren hockeycoach en juniorentrainer geweest en heb de laatste 5 jaar training gegeven aan de allerjongste jeugd van 4 en 5 jaar (funkey).
Verder ben ik erg geïnteresseerd in talen en spreek naast Nederlands ook vlot Engels, Duits, Frans en behoorlijk redelijk Italiaans.
BIG registratie Nr. 79034703604
Nieuws
Hieronder vindt u belangrijk actueel nieuws met betrekking tot Fysiotherapie voor Kinderen.
1 Januari 2023
In 2023 staan we weer voor u klaar om uw kind zo optimaal mogelijk te laten bewegen.
Tot 31 december kunt u uw huidige zorgverzekering opzeggen, u heeft dan tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.
Corona Virus
28 februari 2022
Update coronamaatregelen
Na het afschaffen van de coronamaatregelen door de overheid, blijft binnen de praktijk het volgende gelden:
– blijf indien mogelijk afstand houden.
– een mondkapje (geen stoffen) blijft verplicht vanaf 12 jaar.
– heb jij of je kind corona klachten of ben je in contact geweest met iemand die besmet is, overleg dan met je fysiotherapeut of, hoe en wanneer de behandeling door kan gaan.
18 januari 2021
Praktijk is open.
De praktijk is nog steeds gewoon geopend, met in acht name van alle hygiëne- en veiligheidsmaatregelen. Dit betekent dat een consult in de praktijk vooralsnog mogelijk blijft, maar dat ook een videoconsult (via een beveiligde verbinding) tot de mogelijkheden behoort. Mocht het nodig zijn om geheel over te gaan op videoconsulten, dan zal de praktijk iedereen die al een afspraak heeft gemaakt hierover inlichten.
Altijd geldt:
– draag een mondkapje, dat neus, mond en kin bedekt (voor iedereen boven
12 jaar).
– kom niet naar de praktijk bij (milde) klachten van neusverkoudheid,
loopneus, hoesten, niezen, koorts of benauwdheid of plotseling verlies
van reuk of smaak. Bij twijfel kunt u altijd even overleggen.
– kom niet als iemand in de familie koorts of coronaverschijnselen heeft of
in de afgelopen 10 dagen heeft gehad.
– kom niet naar de praktijk als u in contact bent geweest met iemand met
coronaverschijnselen in de afgelopen 10 dagen.
– mochten er tijdens uw bezoek toch symptomen opspelen dan zullen we u
vragen om de behandeling te beëindigen.
Verder geldt:
– bij binnenkomst in de praktijk hangt de informatie omtrent de hygiëne-
maatregelen. Volg deze strikt op en bespreek deze vooraf met uw kind (zie
ook info op deze site bij update 04 mei 2020).
1 oktober 2020
Mondkapje.
Vanaf vandaag is er het dringende advies om, boven de 12 jaar, in openbare ruimtes een mondkapje te dragen. Mijn fysiotherapiepraktijk valt hier ook onder. Daarom zou ik u willen vragen om bij het volgende bezoek aan mijn praktijk een mondkapje te dragen. Alvast bedankt voor het begrip.
04 mei 2020
Veilig naar Fysiotherapie voor Kinderen. Dat doe je zo.
Sinds vrijdag 1 mei kunnen we weer voorzichtig opschalen met het behandelen van kinderen in de praktijk, wel nog onder omstandigheden die anders zijn dan u gewend bent. Middels deze brief wil ik u graag op de hoogte brengen hoe we samen omgaan met de maatregelen die opgesteld zijn door het RIVM en onze beroepsgroep KNGF.
Bij binnenkomst in de praktijk hangt de informatie omtrent de hygiënemaatregelen.
Volg deze strikt op en bespreek deze vooraf met uw kind.
– Geen handen schudden.
– Neem een eigen badhanddoek mee.
– Was de handen thuis voor en na de afspraak.
– Hoest en nies in de elleboog.
– Houd zo mogelijk 1,5 meter afstand.
– Kom maximaal met één ouder.
– Bij griep of andere luchtwegklachten komt u niet.
– In de wachtkamer liggen géén tijdschriften, folders of speelgoed.
– Er is desinfectiemiddel voor de handen aanwezig in de wachtkamer.
– De stoelen, deurklinken en het bureau worden na elk bezoek schoon
gemaakt.
– Gebruikte oefenmaterialen worden na elk bezoek schoongemaakt.
– Er wordt extra tijd tussen de behandelingen gepland. Kom maximaal 5
minuten van te voren.
– Daar waar mogelijk vragen we u als ouder om in de wachtkamer te
wachten zodat ik alleen met het kind in de behandelruimte ben.
Dit geldt uiteraard niet bij baby’s.
– Mocht fysieke behandeling nodig zijn, dan proberen we zo ver mogelijk
bij het aangezicht vandaan te blijven.
– Vanuit het protocol wordt aangegeven dat we geen beschermings-
middelen hoeven te dragen wanneer er geen coronaklachten aanwezig
zijn. Vanwege mijn privé-situatie zal ik mogelijk hiervan toch gebruik
maken.
We vragen u om de afspraak af te melden wanneer:
– Uw kind (milde) klachten heeft als hoesten, niezen, (hooi)koorts of
benauwdheid.
– Iemand in de familie koorts of coronaverschijnselen heeft of in de
afgelopen 14 dagen heeft gehad.
– Mochten er tijdens uw bezoek toch symptomen opspelen dan zullen we u
vragen om de behandeling te beëindigen.
Bij een nieuwe aanmelding volgt in principe eerst een afspraak per telefoon of videoconsult.
Naar aanleiding van dat gesprek bepalen we de vervolgstappen.
Wat via videobellen kan, wordt op die manier gedaan. Een afwisseling tussen fysieke behandeling en videobellen kan zo nodig overwogen worden.
Als het voor de zorg noodzakelijk is, en het ook veilig en verantwoord kan, plannen we een behandeling in de praktijk, waarbij we proberen de 1,5 meter afstand in acht te houden.
We vertrouwen erop dat u begrip hebt voor de maatregelen.
23 maart 2020
Veilige zorgverlening tijdens de Corona crisis nu zoveel mogelijk op afstand leveren op advies van het RIVM
Vandaag zijn de regels voor de fysiotherapeutische zorg opnieuw aangescherpt. Dit houdt in dat behandelingen hoofdzakelijk op afstand middels beveiligde videoconsulten of telefonische begeleiding zullen gaan plaatsvinden. Zo kunnen oefeningen en advies toch gegeven worden.
Slechts in zeer uitzonderlijke gevallen, namelijk als niet behandelen onomkeerbare achteruitgang of restschade van het functioneren tot gevolg heeft, kan na nadrukkelijk overleg met de behandelend arts en indien het voor iedereen veilig kan, besloten worden tot een face-to-face behandeling.
Heeft u vragen of zijn er onduidelijkheden dan kunt u contact opnemen via 0492 361998 of via mail.
22 maart 2020
Veilige zorgverlening tijdens de Corona crisis
Nu het Corona virus zich hard verspreidt in onze regio, moeten we met zijn allen er voor zorgen dat we het risico op besmetting zoveel mogelijk beperken. Dit betekent dat, waar mogelijk, onze zorg digitaal zal plaatsvinden. Alleen acute zorg zal, indien dit veilig kan, dichtbij worden geleverd.
- Fysiotherapie voor Kinderen is ‘gewoon’ open voor wie ons nodig heeft.
- Waar het kan bieden we hulp en begeleiding op afstand via beveiligd videobellen of telefonisch consult. Zo kunnen oefeningen en advies toch gegeven worden.
- Kinderen met klachten die fysieke behandeling echt nodig hebben, mogen in overleg naar de praktijk komen.
20 maart 2020
Informatie met betrekking tot het Corona virus
Naar aanleiding van de laatste richtlijnen van het RIVM en het KNGF gelden de volgende regels:
- In principe gaan 1 op 1 afspraken gewoon door.
- Alle hygiëne maatregelen worden in de praktijk in acht genomen.
- Bij hoesten, kuchen, niezen, keelpijn, verkoudheid, branderige ogen, diarree of koorts wordt op advies van het RIVM gevraagd thuis te blijven en uw afspraak zo mogelijk tijdig te annuleren.
- Nadat u 24 uur klachtenvrij bent, kunt u weer een afspraak maken.
Heeft u vragen of zijn er onduidelijkheden dan kunt u contact opnemen via 0492 361998 of via mail.
Deze maatregel geldt tot nader bericht.
Nieuwe vestiging Venhorst
28 februari 2022
Update Venhorst
In verband met de afgelopen Corona periode is de start van kinderfysiotherapie in Venhorst uitgesteld.
Bekeken wordt wanneer de locatie Venhorst alsnog gaat starten.
9 september 2020
Binnenkort ook kinderfysiotherapie in Venhorst
Mijn naam is Karin de Bruijn. Na mijn studie fysiotherapie heb ik me gespecialiseerd als kinderfysiotherapeut en sinds 1990 ben ik werkzaam in mijn eigen praktijk Fysiotherapie voor Kinderen in Gemert. Vervolgens heb ik in de afgelopen jaren ook een dependance in Beek en Donk en Boekel geopend. Via mijn samenwerking met Fysiotherapie Boekel ben ik benaderd om als kinderfysiotherapeut in het nieuwe gezondheidscentrum in Venhorst te gaan starten, om ook hier dicht bij huis de zorg te kunnen bieden aan de doelgroep kinderen van 0 tot 18 jaar.
Als kinderfysiotherapeut behandel ik kinderen die, op welke manier dan ook, problemen hebben met de ontwikkeling van hun motoriek. Meestal ontwikkelen kinderen zich spelenderwijs zoals het hoort. Bij sommige kinderen duurt de motorische ontwikkeling langer, wijkt deze af van wat gebruikelijk is of zijn er houdings- of sport gerelateerde klachten. In al deze gevallen kan kinderfysiotherapie concrete hulp bieden.
Uitgangspunt in de behandeling is dat de hulpvraag van de ouders en het kind centraal staat. Na uitgebreid onderzoek wordt daarom aan de hand van de bevindingen en in goed overleg een behandelplan opgesteld. Er wordt zo nodig nauw samengewerkt met onder andere huisarts, specialist, consultatiebureau en scholen. De behandeling is er op gericht het bewegen zo optimaal mogelijk te krijgen.
Het leuke van mijn werk is de dynamiek, spontaniteit en originaliteit van kinderen. Het is een uitdaging om bij elk kind weer een ingang te vinden om de ontwikkeling zo goed mogelijk te stimuleren.
Ik kijk er naar uit om binnen het nieuwe gezondheidscentrum in Venhorst een steentje bij te mogen dragen aan het optimaliseren van het bewegen van kinderen van 0 tot 18 jaar.
Voor meer informatie over kinderfysiotherapie kunt u kijken op: fysiotherapie-voor-kinderen.nl
Tot ziens in Venhorst!
Kinderfysiotherapie
Kinderen ontwikkelen spelenderwijs hun zintuigen en motoriek. Meestal gaat dat vanzelf en goed. Bij sommige kinderen duurt de ontwikkeling langer, wijkt deze af van wat gebruikelijk is of zijn er houdings- of sport gerelateerde klachten. Dat kan komen door een aandoening, gewoon omdat de ontwikkeling net even anders gaat, door een ongeluk of door overbelasting. In deze gevallen kan kinderfysiotherapie concrete hulp bieden.
Hoe werkt de kinderfysiotherapeut?
Uitgangspunt in de behandeling is dat de hulpvraag van de ouders en het kind centraal staan. Door middel van intake, onderzoek en meerdere (gestandaardiseerde) tests wordt een volledig beeld gekregen van het motorisch niveau of het motorisch probleem en eventuele bijkomende problematiek. Aan de hand van de bevindingen wordt in goed overleg een behandelplan opgesteld.
De behandeling is er op gericht het bewegen zo optimaal mogelijk te krijgen. Bij baby’s bestaat de behandeling voor een groot deel uit hanterings- en speladviezen aan de ouders, zodat ze dit in hun dagelijkse verzorging kunnen toepassen. Bij een ouder kind staat vooral spelen op de voorgrond. Huppelen, hinkelen, klimmen, springen en een bal gooien zijn belangrijke vaardigheden voor kinderen om te leren, evenals knippen, knutselen en schrijven.
Als het nodig is kan de behandeling ook thuis plaatsvinden. Dit geldt vaak voor kinderen van 0 tot 2 jaar of kinderen met een ernstige handicap. Het aantal behandelingen is uiteraard mede afhankelijk van de klacht en de hulpvraag. Soms is alleen een advies al voldoende, bijvoorbeeld een houdings- of sportadvies. Bij chronische klachten kan de behandeling langere tijd duren.
Baby's
Zelfs bij baby’s zijn er al signalen die kunnen wijzen op een motorisch probleem. Een kind heeft bijvoorbeeld weinig kracht, te veel spierspanning (overstrekken), een voorkeurs-
houding van het hoofdje, onrust of achterstand. Ook chronische aandoeningen of veel huilen kunnen invloed hebben op de motorische ontwikkeling van een baby.
Vaak geldt hoe eerder het kind behandeld wordt door een kinderfysiotherapeut, hoe kleiner de verstoring van de ontwikkeling is en hoe minder behandelingen er nodig zijn.
PlagioCephaloMetrie PCM
Plagiocephalometrie (PCM) is een meetmethode om de vorm van de schedel op eenvoudige wijze vast te kunnen stellen. Deze methode wordt vaak gebruikt bij baby’s met een voorkeurshouding. PCM kan gebruikt worden om een indicatie over de mate van schedelvervorming te geven en de ontwikkeling in de tijd te bepalen.
Meestal zijn kinderfysiotherapeutische adviezen bij deze baby’s voldoende om verbetering te realiseren, maar als de vorm van het hoofdje onvoldoende is verbeterd en uw baby nog een duidelijke voorkeurshouding heeft, zal helmtherapie in enkele gevallen ter overweging meegegeven worden.
Neurologische aandoeningen
Neurologische aandoeningen kunnen aangeboren of tijdens het leven verworven zijn. Fysiotherapie kan deze aandoeningen niet genezen, maar de gevolgen wel behandelen. Het doel van de therapie is om met of zonder aanpassingen en/of hulpmiddelen de ontwikkeling zoveel mogelijk te stimuleren, daar waar het niet vanzelf gaat. Met gericht oefenen kunnen functies en strategieën worden aangeleerd zodat uw kind tot de best mogelijke functionele vaardigheden en spel komt.
Orthopedische aandoeningen
Met orthopedische aandoeningen wordt bedoeld problemen aan spier-, pees- en/of botstructuren. Sommige problemen zijn al direct vanaf de geboorte zichtbaar, bijvoorbeeld bepaalde standsafwijkingen van de voetjes, zoals klompvoetjes. Andere problemen worden pas later in de ontwikkeling opgemerkt of ontstaan pas in de loop van de tijd. Sommige aandoeningen komen meer voor bij bepaalde leeftijden en sommige aandoeningen zijn sport gerelateerd.
Sensorische Integratie Stoornissen
Hoe iemand opgenomen informatie via zijn zintuigen verwerkt en ervaart heet zintuiglijke prikkelverwerking of met een duur woord sensorische integratie of sensomotorische integratie. Een goed ontwikkelde prikkelverwerking is erg belangrijk om allerlei vaardigheden goed te kunnen leren. Dit is op het gebied van bewegen, maar ook hoe je als kind met allerlei situaties om kunt gaan. Vaak gebeurt deze prikkelverwerking helemaal zonder problemen, maar soms gaat het net even anders. Als de verwerking van prikkels niet optimaal verloopt, kunnen allerlei activiteiten in het dagelijks leven daardoor moeizaam verlopen. Sommige kinderen ervaren prikkels sterker of juist minder sterk dan hun leeftijdsgenootjes. Dit kan problemen geven in samenspel met andere kinderen, omdat het kind snel geïrriteerd, angstig of juist boos kan worden. Ook kan het dromerig, weinig flexibel of motorisch onhandig zijn.
Problemen in de Sensorische Informatieverwerking komen in allerlei gradaties voor, van heel licht tot zwaar en zijn per kind verschillend. Ook kunnen deze problemen voorkomen naast bijvoorbeeld ADHD, stoornissen in het autistisch spectrum of met spraak/taalproblemen. Het onvermogen van kinderen om soepel te kunnen reageren door problemen in de Sensorische Informatieverwerking is niet door het niet willen, maar door het niet kunnen.
Er zijn verschillende uitingen per zintuig:
- aanraken: uw kind raakt van streek tijdens de verzorging (douchen, tandenpoetsen, aan- en uitkleden), vermijdt lopen op blote voeten en dan vooral in zand, raakt voortdurend bepaalde voorwerpen of mensen aan, of krimpt juist ineen bij aanraking.
- bewegen en evenwicht: uw kind wordt angstig als de voeten van de grond komen, is bang voor hoogtes en om te vallen, zoekt juist het bewegen op zoals: voortdurend ronddraaien of opvallende bewegingsonrust.
- visuele informatie: uw kind is snel afgeleid door visuele prikkels en heeft een hekel aan fel licht.
- auditieve informatie: uw kind reageert op onverwachte/ harde geluiden zoals brommers, vliegtuigen, stofzuigers of andere kinderen, houdt handen over de oren als bescherming tegen geluid, is snel afgeleid door geluiden, kan niet werken met achtergrondgeluid, lijkt niet te reageren op geluid, geniet van vreemde geluiden en maakt juist zelf harde geluiden.
- smaak en geur: uw kind eet alleen voedsel met bepaalde smaken of structuur, toont sterke voorkeur voor bepaalde geuren en smaken, kauwt of likt aan niet eetbare voorwerpen.
Schrijfmotorische problemen
In de peuter- en kleuterfase ontwikkelen kinderen de eerste beginselen van de fijne motoriek. Dit gebeurt onder andere tijdens het knippen, plakken, prikken, lijntjes trekken in een doolhof of het inkleuren van een kleurplaat. Deze vaardigheden stimuleren vanuit interesse en spel de fijne motoriek om uiteindelijk tot een adequate potlood- en pengreep en het tussen lijntjes schrijven van letters te komen. Bij sommige kinderen gaat dit niet zo vanzelfsprekend en levert dit vroeg of laat problemen met het schrijven op. Voor een goede beoordeling van de motorische schrijfproblemen bij kinderen maakt de kinderfysiotherapeut gebruik van de richtlijn die hiervoor vanuit de beroepsgroep is ontwikkeld.
Houdingsproblemen (Scoliose)
Scoliose is een zijwaartse kromming (een bocht in de vorm van een S of een C) van de wervelkolom en komt voor op alle leeftijden. Kinderen met scoliose hebben meestal weinig klachten. Toch is behandeling belangrijk om problemen op latere leeftijd te voorkomen. Hoe eerder een scoliose wordt ontdekt, hoe beter die kan worden behandeld. Bij kinderen met een lichte vorm van scoliose (onder de 20 graden) bestaat de behandeling uit oefeningen om de spieren sterker te maken, de rug soepel te houden en de houding te verbeteren. Is de scoliose ernstiger (20-40 graden), dan wordt soms ook een brace aangemeten. Vaak moet het kind de brace dragen totdat het lichaam is uitgegroeid. Als kinderfysiotherapeut kan ik kinderen en ouders in elk proces met betrekking tot houdingsproblemen begeleiden.
Medical Taping Concept
Kinderen zijn een bijzondere doelgroep, die vraagt om een specifieke aanpak en benadering. Met behulp van Medical Tape kun je bij kinderen soms verbluffende resultaten boeken. Meestal is het gebruik van medical tape een aanvulling op de reguliere behandeling. Indicaties zijn bijvoorbeeld tegen het overstrekken van de knieën, bij achillespeesklachten of knieklachten. Ook wordt Medical Taping toegepast ter correctie van een houding of ter stimulering van een andere manier van je lichaam of je spieren gaan gebruiken.
ADHD, DCD en Autisme Spectrum Stoornissen
Kinderen met ADHD hebben een grote bewegingsdrang en hebben vaak moeite met het controleren van hun bewegingen. Door verbetering van de sensorische informatieverwerking kan hun prikkelverwerking en gedrag verbeteren.
DCD is Developmental Coordination Disorder, in het Nederlands vertaald als stoornis in de ontwikkeling van de coördinatie van bewegingen. Voor deze kinderen zijn ogenschijnlijk gewone vaardigheden erg lastig. Te denken valt aan soepel bewegen, lopen, klimmen, praten, aan- en uitkleden, tandenpoetsen, met mes en vork eten, veters strikken, een bal gooien en –vangen en schrijven. Veel kinderen met DCD werken hierdoor traag of kunnen minder goed mee op school. Daarnaast zijn er kinderen die zich moeilijk kunnen concentreren en die moeite hebben met het horen, zien en begrijpen van wat er om hen heen gebeurt.
Met kinderfysiotherapie kunnen we de coördinatie oefenen, maar ook de concentratie verbeteren, spierkracht en andere vaardigheden trainen.
Het is bewezen dat een individuele, taakgerichte benadering het meest effectief is. Ik pas deze interventies toe met CO-OP en Neuro Task Training. Zo kunnen kinderen nieuwe motorische taken leren.
Kinderen met autisme of aanverwante stoornissen (ASS, Asperger, PDD-Nos) ontwikkelen hun motoriek op een andere wijze. Vaak ervaren ze motorische en andere prikkels anders, waardoor hun bewegingen ook anders verlopen. Automatiseren van bewegen is moeilijk, wat bijvoorbeeld in het schrijven tot uiting kan komen. Met kinderfysiotherapie kan ik ze helpen met het motorisch functioneren, met ontspanning en met het structureren van activiteiten. Hierbij is bewezen dat bewegen een positieve invloed heeft op de leerprestaties, op gedrag en op het welbevinden.
Sport
Veel kinderen sporten tegenwoordig actief. Het kan zijn dat door een afwijkende aanleg of door een andere wijze van gebruiken van spieren of gewrichten klachten ontstaan. Ook kunnen klachten ontstaan die leeftijdsafhankelijk zijn en te maken hebben met groei en een onbalans tussen belasting en belastbaarheid. Door middel van gerichte adviezen, zo nodig met een bezoek aan de sportclub, wordt het probleem aangepakt en wordt pijn en functieherstel benaderd.
Somatische Onverklaarbare Lichamelijke Klachten (SOLK)
Soms blijven klachten bestaan, ook nadat de oorzaak van de lichamelijke klacht allang opgeheven is. De hersenen laten als het ware nog steeds ’een alarm aan staan’, terwijl daar geen duidelijke reden meer voor is. Dit kan het geval zijn bij kinderen met chronische (langdurige) klachten die onvoldoende verklaard kunnen worden op basis van objectiveerbare bevindingen en kennis van fysiologische herstelprocessen. Klachten kunnen zijn: pijn in het bewegingsapparaat, hoofdpijn, moeheid, buikpijn. Met behulp van kinderfysiotherapie proberen we ‘het alarm uit te zetten’ en functieherstel te trainen.
Doelgroepen
Een baby wordt om een andere reden behandeld dan een peuter of kleuter. Een schoolgaand kind heeft weer andere behandelindicaties en pubers zijn onder andere door hun enorme groeispurt ook een aparte categorie. Kortom elke doelgroep en dus elke leeftijdscategorie laat haar eigen specifieke klachten en problemen zien waarvoor de kinderfysiotherapeut benaderd kan worden. In de subcategorieën vindt u overzichtelijk aan welke klachten u hierbij zoal kunt denken.
0-1 jaar baby's
In het eerste levensjaar maken kinderen een grote ontwikkeling door op het gebied van motoriek. Vaak gaat deze ontwikkeling van zelf, maar soms gaat niet alles even vanzelfsprekend en is extra aandacht en oefening nodig.
Voorbeelden van baby’s die in aanmerking komen voor kinderfysiotherapie zijn onder andere:
- te vroeg geboren baby’s
- huilbaby’s
- baby’s met een voorkeurshouding
- baby’s met een asymmetrisch of afgeplat hoofdje
- onrustige baby’s
- baby’s die erg slap en passief of juist erg gespannen zijn en overstrekken
- baby’s die niet omrollen
- baby’s die niet op de buik willen liggen
- billenschuivers
- baby’s die niet gaan kruipen, zitten, staan of lopen
- baby’s die om elke andere reden (bijvoorbeeld orthopedisch of neurologisch) zich motorisch anders ontwikkelen of een motorische achterstand hebben
- baby’s met een verlamd of minder goed functionerend armpje (plexusleasie of OPBL)
- baby’s met een gebroken sleutelbeentje
1-3 jaar peuters
Voor peuters is bewegen erg belangrijk! Door te bewegen ontdekken ze hun eigen lichaam, de wereld om zich heen en leren ze om met andere kinderen te spelen. Bij sommige peuters verloopt dit alles iets lastiger of anders en zij kunnen dan wat hulp gebruiken van de kinderfysiotherapeut.
Voorbeelden van peuters die hiervoor in aanmerking komen zijn:
- peuters die motorisch achter blijven in hun ontwikkeling
- peuters die erg angstig zijn in hun bewegen, die veel vallen
- peuters die een afwijkende voetstand of kniestand hebben of die anders lopen bv. op de tenen
- peuters die niet graag klimmen en klauteren
- verder alle peuters met aangeboren problemen die de motoriek beïnvloeden
- peuters met orthopedische afwijkingen ( zoals klompvoetjes)
- peuters met neurologische problemen (CP)
- peuters met zintuiglijke prikkelverwerkingsproblematiek
- peuters met pijnklachten
4-6 jaar kleuters
De kleuterleeftijd is een leeftijd waarop de leefwereld van het kind een stukje groter wordt. Het kind leert veel nieuwe vaardigheden. Het leert rennen, springen, , fietsen, klimmen en klauteren. Ook gaat het kind knutselen, knippen, tekenen en voorbereidend schrijven.
Voorbeelden van motorische problemen bij kleuters zijn:
- motorische ontwikkelingsachterstand
- sensomotorische of zintuiglijke prikkelverwerkingsproblemen, concentratieproblemen
- onhandig zijn of vaak vallen
- bewegingsangst
- pijn tijdens of na bewegen
- schrijf-motorische problemen
- orthopedische problemen, bv afwijkende stand van benen of voeten
- neurologische problemen
- gedragsproblemen
- moeite met zwemles
- moeite met leren fietsen
6-12 jaar schoolkinderen
Een schoolkind wil graag mee doen met alle andere kinderen op school. Niet alle kinderen kunnen even goed mee doen met de gym. Andere kinderen hebben juist moeite in de klas met bijvoorbeeld stil zitten, concentreren of schrijven.
Veel voorkomende problemen bij het schoolgaande kind zijn:
- DCD, ADHD, autistisch spectrum stoornissen (Asperger, PDD-Nos)
- sensorische/ sensomotorische integratie problemen
- orthopedische en neurologische problemen
- gespannen kinderen met hoofd- en buikpijn
- kinderen met aangeboren afwijkingen of verworven afwijkingen (bv NAH)
- kinderen die moeilijker mee kunnen bij de gym of sport
- kinderen met schrijf-motorische problemen en/of concentratieproblemen
- kinderen die moeilijk kunnen stil zitten
- kinderen met onverklaarbare lichamelijke klachten (SOLK)
- kinderen met sport gerelateerde klachten
- kinderen met pijnklachten of houdings- problemen
12-18 jaar pubers
Jongeren van deze leeftijd kunnen ook problemen hebben die thuis horen bij de kinderfysiotherapeut, omdat ze bijvoorbeeld te maken hebben met veranderen tijdens de puberteit in belasting en belastbaarheid.
Veel voorkomende klachten zijn:
- houdingsproblemen (scoliose)
- schrijf-motorische problemen
- orthopedische klachten
- sport gerelateerde klachten (pijnklachten of coördinatieproblemen)
- klachten met betrekking tot groei en belasting- belastbaarheid
- onverklaarbare lichamelijke klachten (SOLK)
- hoofdpijnklachten.
Informatie
Onder dit kopje vindt u alle informatie met betrekking tot kosten, wat er in uw geval vergoed wordt, of er wachttijden zijn en overige praktische zaken met betrekking tot de praktijkvoering.
Wachttijden en openingstijden
Na de aanmelding wordt er een afspraak ingepland. Deze zal in spoedgevallen binnen 2 werkdagen en in andere gevallen binnen maximaal 5 werkdagen ingepland worden.
Er zullen altijd uitzonderingen blijven, bijvoorbeeld in geval van ziekte of vakantie, maar mijn streven is er heel nadrukkelijk op gericht om uw kind zo snel mogelijk in behandeling te nemen.
Het maken van een afspraak gebeurt telefonisch. U kunt uw kind ook per email of met het contactformulier aanmelden waarna u terug gebeld wordt voor het maken van een afspraak. Er is geen wachtlijst en er kan direct een afspraak met u en uw kind gemaakt worden. Hierbij proberen we rekening te houden met uw persoonlijke wensen.
Fysiotherapie voor Kinderen is ‘direct toegankelijk’. Dit wil zeggen dat u ook zonder verwijzing van een arts terecht kunt.
De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 8:00 tot 20:00 uur, uitsluitend volgens afspraak.
Vergoeding
Fysiotherapie voor kinderen tot 18 jaar wordt vergoed vanuit de basisverzekering. De basisverzekering vergoedt 9 behandelingen en indien nodig nog eens 9 behandelingen extra tot 18 behandelingen totaal. Er geldt voor kinderen geen eigen risico.
In het geval van een chronische aandoening en bijbehorende verwijzing komt u in aanmerking voor onbeperkte fysiotherapie vanuit de basisverzekering, voor zover dit medisch noodzakelijk is.
Een chronische verwijzing is een verwijzing bij een aandoening welke voor komt op een speciale lijst met chronische indicaties, bijlage 1 van de Zorgverzekeringswet.
De praktijk heeft voor het jaar 2024 overeenkomsten met alle zorgverzekeraars, behalve met de Menzisgroep (Menzis, Anderzorg, Hema en Vink Vink) en met Aevitae Eucare en Care4life. Als u bij de Menzisgroep of Eucare/Care4life verzekerd bent krijgt u een rekening van de praktijk, welke u zelf moet voldoen en vervolgens kunt u, afhankelijk van uw verzekeraar en de soort polis die u heeft gesloten, (een deel) van het bedrag vergoed krijgen door uw zorgverzekeraar.
Voor informatie over de hoogte van de vergoeding in uw specifieke geval verwijzen we u
naar uw zorgverzekeraar. We adviseren u voorafgaand aan de behandeling uw
polisvoorwaarden goed door te lezen en bij vragen contact op te nemen met uw
zorgverzekeraar.
De behandelingen welke in aanmerking komen voor vergoeding, worden rechtstreeks door ons gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar. U krijgt hiervoor dus geen rekening thuis gestuurd. Behandelingen die aanvullend nog nodig zijn, komen voor uw eigen rekening.
Indien u een aanvullende verzekering heeft afgesloten, heeft u recht op extra vergoeding van behandelingen boven de eerste 18, welke afhankelijk is van uw aanvullende pakket en uw verzekeraar.
Fysiotherapie bij volwassenen wordt alleen maar vergoed wanneer u een aanvullende
verzekering heeft gesloten of bij een chronische indicatie, bijlage 1 van de
Zorgverzekeringswet, worden behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering vanaf de
21 e behandeling.
Indien u meer zorg vraagt dan uw zorgverzekeraar vergoedt, krijgt u van ons een rekening, welke u niet kunt verhalen bij uw zorgverzekeraar. U dient deze zelf rechtstreeks aan ons te betalen.
Bij verhindering dienen behandelingen minimaal 24 uur van te voren te worden afgezegd, ten einde kosten voor de gereserveerde tijd te vermijden.
Als u een afspraak vergeet of te laat af zegt, wordt 75% van het reguliere tarief in rekening gebracht (zie hieronder). Dit bedrag is niet te verhalen op uw zorgverzekering.
Tarieven
Prijslijst per 1 januari 2024 voor niet verzekerde zorg. | |
Reguliere zitting | € 43,50 |
Zitting kinderfysiotherapie | € 57,00 |
Screening | € 20,00 |
Intake en onderzoek na screening | € 65,00 |
Intake en onderzoek na verwijzing | € 65,00 |
Eenmalig fysiotherapeutisch onderzoek (op medische indicatie) | € 80,00 |
Lange zitting voor patiënten met complexe en/of meervoudige zorgvragen | € 57,00 |
Niet nagekomen afgesproken reguliere zitting | 75% tarief |
Niet nagekomen afspraak kinderfysiotherapie | 75% tarief |
Korte rapporten | € 43,50 |
Eenmalig kinderfysiotherapeutisch rapport | € 50,00 |
Meer gecompliceerde tijdrovende rapporten | € 70,00 |
Toeslag buiten reguliere werktijd | € 20,00 |
Telefonische zitting | € 25,00 |
Toeslag uitbehandeling | € 20,00 |
Toeslag inrichting | € 8,50 |
Verzekeringsrapporten e.d. | € 110,00 |
Instructie/overleg ouders patiënt | € 57,00 |
Behandelvoorwaarden:
- Afspraken die niet kunnen worden nagekomen dienen uiterlijk 24 uur voor de behandeling te worden afgezegd. Bij niet tijdig afzeggen behoudt de fysiotherapeut zich het recht 75% van het tarief van de verrichting/zitting in rekening te brengen, indien in de gereserveerde tijd geen andere patiënten worden behandeld.
- U bent zelf verantwoordelijk om uw polisvoorwaarden goed te bekijken met betrekking tot het aantal behandelingen welke vergoed worden. Indien de behandeling niet declareerbaar is bij uw zorgverzekeraar wordt deze bij u in rekening gebracht.
- Wijzigingen van uw zorgverzekering dient u z.s.m. door te geven.
- Bij betaling van nota’s wordt u nadrukkelijk verzocht deze binnen 14 dagen te betalen o.v.v. het declaratienummer en vervolgens uw zorgverzekeraar aan u zelf te laten uitkeren. De betreffende declaratie is tevens specificatie voor uw ziektekostenverzekering.
- Deze tarieven gelden slechts voor niet verzekerde zorg.
Karin de Bruijn, KRF NL geregistreerd (kinder)fysiotherapeut
BIG nummer 79034703604
KvK nummer 17255953
Klachtenregeling
Natuurlijk wordt er alles aan gedaan om de behandeling en het contact zo vlot en prettig mogelijk te laten verlopen. Toch kan het zijn dat u een klacht heeft over de behandeling. Ook kunt u ontevreden zijn over de manier waarop uw therapeut met u is omgegaan. Dan is het goed om uw klacht kenbaar te maken. Niet alleen voor uzelf, maar ook voor andere patiënten en voor de kwaliteit van de therapie.
Enquete
Fysiotherapie voor Kinderen voert structureel een klantentevredenheidsonderzoek uit. Met dit onderzoek willen wij inzicht krijgen in onze patiëntwaardering om zo verbeterpunten te signaleren. Na het beëindigen van de behandeling kunt u per email een vragenlijst toegestuurd krijgen met het verzoek deze in te vullen. Dit onderzoek is anoniem. Deze gegevens bieden ons de informatie die wij nodig hebben om de kwaliteit van zorg op hoog niveau te houden. Daarom hopen wij dat u deze vragenlijst ook daadwerkelijk wilt invullen.
Kwaliteit
Kwaliteit
Ik sta ingeschreven in het Centraal Kwaliteitsregister Paramedici (KRF NL) en voldoe aan de kwaliteitseisen voor registratie.
Intercollegiaal overleg
Ik neem actief deel aan een intercollegiale overleggroep fysiotherapie (IOF).
Bij- en nascholing
Om mijn vakkennis te blijven ontwikkelen volg ik jaarlijks bij- en nascholingen.
Richtlijnen/ protocollen
In de praktijk wordt gewerkt met de richtlijnen, zoals deze door de beroepsvereniging zijn ontwikkeld en goedgekeurd.
Samenwerking
De problematiek van een kind kan soms zeer complex zijn. Om die reden wordt er veel belang gehecht aan een goede samenwerking met collega fysiotherapeuten en met andere disciplines. Zo wordt er gezorgd dat het kind de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft.
Tips
Als u ideeën heeft hoe de kwaliteit van de behandeling en de praktijk verbeterd kan worden, hoor ik dit graag. U kunt dit doen door middel van een persoonlijk gesprek of via het contactformulier op deze website.
Samenwerking
Fysiotherapie voor Kinderen werkt nauw samen met diverse therapeuten uit de omgeving. Kijk hieronder voor een overzicht.
Privacy
Er wordt veel waarde gehecht aan de privacy van uw kind. In de behandelkamer is de privacy gewaarborgd. In de praktijk wordt een privacy reglement gehanteerd. Voor u betekent dit dat uw persoonsgegevens in een beveiligd computerbestand zijn opgeslagen. Dit bestand is niet toegankelijk voor derden. Fysiotherapie voor Kinderen stelt prijs op uw privacy en tracht er zo zorgvuldig mogelijk mee om te gaan.
Contact
Fysiotherapie voor Kinderen
Bunder 49
5421 AG Gemert
T 0492361998
Fysiotherapie voor Kinderen
Sint Josephplein 25
5428 GL Venhorst
(in Gezondheidscentrum Venhorst)
T 0492361998
Fysiotherapie voor Kinderen
Kennedystraat 17b
5427 CH Boekel
(in Fysiotherapie Boekel)
T 0492361998
Bij alle vestigingen is voldoende parkeergelegenheid aanwezig.
Voor meer informatie kunt u contact met ons opnemen of direct uw vraag stellen via onderstaand contactformulier: